Jelek a gépről

VS.hu, 2015. január 4.

Fotók és szövegek találkozása a beláthatatlan tájban


Körülbelül egy évvel ezelőtt kezdtem csiszolgatni egy ötletet, amiben egyszerre kapnak szerepet a szövegeim és a fotóim. Hosszas hezitálás után mindez úgy nyerte el végső formáját, hogy hozzákötöttem az új regényemhez, a Beláthatatlan tájhoz. Szép pillanat volt: valamikor július elején Szarvas Gyuri barátom meghívására eltöltöttem vele és a fiával egy napot Karádon egy régi parasztházban. Ádám nehezen aludt el, és én is csak forgolódtam egy pokrócon (az ágykeretet tavaly valaki letörte). Mindenütt pókháló, néhány eltévedt szúnyog, a régi szekrényeken műanyag relikviák a hetvenes évekből. A számban szalonnaíz, a kezemben a regényem kézirata – és akkor kattant be, hogy a fotókhoz írt szövegek legyenek a regénybeli Dorka elbeszélésének továbbírásai. A regény már kész volt, szerkesztés alatt állt, de én továbbra sem tudtam szabadulni Dorka prózaversszerű világától, a töredékes emléknyomoktól és látomásoktól.

A projekt a Jelek a gépről címet kapta, és rémegyszerű. Kiválasztottam tíz fotót, és ezekhez a fotókhoz írtam tíz szöveget, amelyek a Dorka-szál folytatásai, kiegészítései, hangulatképei. A fotókat előhívattam és kinyomtattam profi minőségben, a szövegeket pedig betördeltem egy A5-ös méretű 32 oldalas füzetecskébe. Október 12-étől meg lehet rendelni ezeket a pakkokat. Aki megvesz egy képet, az a képpel együtt megkapja a képekhez kapcsolódó kiadvány az összes prózaverssel együtt, amelyeket én semmilyen más formátumban nem publikálok. A képek és szövegek dedikáltak és sorszámozottak, 100 eladott példánynál vége a vásárnak. (Nem mind a 10 képből 10 példányt adok el, hanem a 10 képből összesen 100-at, kíváncsi vagyok, mi fogy majd a legjobban, és mi nem fogy sehogy.)

Még valami: egy éven belül szeretnék tartani négy árverést egy-egy fotóra, és a licitálás során befolyt összeget átadom egy szociális feladatot ellátó szervezetnek. Ezek a következők: a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, a pécsi Élmény Tár Tanoda, a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány és a hajdúböszörményi görögkatolikus karitász.

A projektnek van még egy rakás technikai részlete, amelyet a képekkel és rövid szövegrészletekkel együtt a honlapom aloldalán (jelek a gépről) olvashattok. Én egyelőre örülök, hogy megvalósult ez az ötlet, s remélem szépen pörög majd!

A Jelek a gépről projekt oldalát itt találod >>