2019

Fagyott testek, dermesztő világ
Kritika a Valan – Az Angyalok völgye című filmről
Jelenkor, 2019. december 2.
A karakterek életszerűségét erősítik a párbeszédek és a jelenetek, nyoma sincs a magyar filmekben gyakran tapasztalható modorosságnak, túljátszásnak. A színészek egyszerű dolgokat mondanak és tesznek a vásznon, játékuk mégis felépített, komplex személyiségeket sejtet, kész karakterek. Pont olyanok, amilyennek azokat az embereket képzelem, akiknek a szerepét megformálják. A párbeszédekből gyakran hiányzik a lekerekítés, és ez a töredékesség is növeli a folyamatos feszültséget. (részlet)

Otthagyva a meccset, immár a konyhában
Kukorelly Endre: Pálya, avagy Nyugi, Dagi, nem csak a foci van a világon
Jelenkor, 2019. május 28.
Igaz, változnak az idők, és a mai iramhoz képest békebeli tempóban labdázgató „Aranycsapat az első perc végén kapná az első gólt Etyeken, nem is értenék, mi van” (263.), de akkor is, nálunk a futball alighanem még sokáig megmarad az egyik legfontosabb világmagyarázó jelenségnek. Lehet róla írni, merengősen a pátoszról, okosan az ellentmondásokról, érzékenyen a játék szereplőiről, színesen az unalomról. És hátborzongatóan szépen: a Pálya című vers egyszerre szociális tabló és a futballozás lényegét megragadó szonett. „Ülsz velük a napon” – végül is tényleg ez a lényeg, ez a napon ülés, ami a futball nélkül valahogy mégsem lenne. (részlet)

Misztikus tájak, áthatolhatatlan erdők, sötét fakerítések, félhomályos otthonok. Csodálatos képek, amelyek már-már átlépik a szociogiccs határát, valójában azonban csak belépőt jelentenek azokba az intim terekbe, ahol a film megmutatja legnagyobb erősségeit. A Valan az atmoszférateremtéstől, a szociális miliő ábrázolásától és a szereplők által megformált karakterek hitelességétől lesz jó film. 

Fagyott testek, dermesztő világ

2018

Inkább Verebes József vagyok, mint Louis van Gaal
Félidős összegzés a futball-világbajnokságról a Litera felkérésére
Litera, 2018. június 27.
Nem értek a futballtörténelemhez és a játékszisztémákhoz, nem különösebben nyűgöznek le a taktikai rajzok, a műholdakból kinyert statisztikai adatok, lőlapok és hőtérképek. Azt hiszem, sokkal inkább vagyok Verebes József, mint Louis van Gaal, ez van. Az érzéseket és az ösztönösséget, nem pedig a tudományt szeretem a futballban. (részlet)

Gyerünk Eriksson, davaj Másiksson!
Előzetes a futball-világbajnokságról a Lábjegyzetek felkérésére
Lábjegyzetek, 2018. június 14.
A nyitómeccstől egyébként nem várok sokat, a nyitómeccs általában  gyönge szokott lenni. Az első, amire emlékszem, egyébként is keserű  véget ért. A címvédő olaszok Altobelli kapáslövésével a hajráig  vezettek, aztán jött Szirakov a 85. percben, Olaszország–Bulgária 1:1,  ugyancsak 1986. A jobb felső sarokban villogó R betű, oxigénhiányos mexikói futballmezők. De a többi sem volt túl emlékezetes. Emlékszik még  valaki arra, hogy az 1994-es nyitón a bolíviai csapat csodafegyvere, egy hosszú hajú indián (Marco Etcheverry) a 79. percben csereként beállt  Németország ellen, majd négy perc múlva piros lapot kapott  rugdosódásért? (részlet)

Minden perfekt
(Fekete komédia)
A Litera „Magyar ballada” című meghívásos pályázatára írt egyfelvonásos darab
Litera, 2018. június 29.
Gyula: Te tudsz valami másra gondolni a pénzen kívül?
Pista: Évi is mindig azt mondta, hogy anyagias vagyok. Aztán másnap kikönyörögte magának a századik cipőt vagy egy kaliforniai nyaralást. Soha nem fogom megérteni.
Gyula (jelentőségteljesen): A nők csak figyelemre és szeretetre vágynak. Nem lehet őket megvásárolni. Az érzéseket nem lehet megvásárolni.
Pista (gúnyosan): Gyula, te mindent tudsz! Köszönöm a tanácsokat. Hívhatlak Buddha úrnak?
Gyula: Sziddhárta, ez Buddha eredeti neve, ha érdekel. Egy időben sokat olvastam a filozófiájáról.
Pista (elkomolyodik): Tíz évvel ezelőtt mi is jártunk a Szent fog templomában. (várja a hatást, de Gyula oda sem figyel rá) Szerintem az nem Buddha foga volt, csak egy hamisítvány. Szép volt a szentély, de az elefántok jobban tetszettek. Bársonyszőnyegekkel díszítették fel őket, és színesre festették a patájukat. (részlet)

Jó, akkor itt fogunk focizni
Villanások az I. Futball-EP kapcsán
Jelenkor, 2018. április 21.
EP valahol mintha azt írta volna, hogy minél idősebb lesz az ember, úgy kezdi megérteni és tisztelni az olasz futballt. Szeretnék erről írni valamit, de sehol sem találom a pontos idézetet. Remélem, lesz valaki az olvasók között, aki tud ebben segíteni, köszönöm. (részlet)

Azt sem tudom, mikor értél hozzám utoljára. Vagy máshoz. Komolyan mondom, annak is örülnék, ha lenne valakid, mert akkor legalább tudnám, hogy még élsz. Ennél minden jobb.

Minden perfekt (Fekete komédia)

2017

Próbáltuk, de kampec
Litera-előszilveszter, Klímacsúcs
Litera, 2017. február 5.
Tisztelt Bizottság, vagy mondhatnám úgy is: Tiszt. Biz.! Megtisztelő, felemelő, satöbbi, hogy kikérik a véleményemet ebben a fontos kérdésben. A politika érdektelen, próbáltam, de kampec, egyedül a civil kurázsi. Na, az az, ami a valami. Egy pofonegyszerű ötlet kell, párfős kuratórium, bankszámlaszám. Ennyi, nem több. Aki tud, segítsen, ne csak pofázzunk már. Játsszuk el Európát, mintha ez nem a Balkán volna. Egyébként nem is az. De nem akarom én megmondani a tutit. István és Koppány, kuruc és labanc, haza és haladás, ez megy itt, unom. Nyugalmat akarok, urakat, hölgyeket. Foci legyen, nő legyen, irodalom legyen, felolvasás legyen. Ötven nettó benzinnel, nekem oké. (részlet)

2016

Beszélnünk kellene
A Pride Fesztivál megnyitóbeszéde
Magyar Narancs, 2016. június 24.
Egyesek megkérdezhetik, miért beszéltem ilyen hosszan arról, hogy próbáljuk meg azokat is megérteni, akik elutasítanak bennünket. Egyszerűen úgy érzem, ezt kell tennünk. Valahogy meg kellene tanulnunk úgy kiállni önmagunkért, hogy közben megpróbáljuk megérteni azokat is, akik velünk szemben állnak. Lehet, hogy mifelénk ezt senki sem teszi meg más csoportokkal szemben, de miért ne kezdhetné el akkor ezt a gesztust ez a közösség gyakorolni? (részlet)

Aki tőled kér, adj néki
A Könyvesblog felkérésére írt novella Gera Zoltánról
Könyvesblog, 2016. június 22.
Aki tőled kér, adj néki. Ez az idézet jutott eszembe, miközben a kávézó tulajdonosa odajött hozzám, hogy kérjen egy autogramot. Ráírtam filctollal a nevemet az egyik étlapra, cserébe megmutatta az alkarjára tetovált PMSC-címert. Szerette volna, ha szaltózom egyet a pult előtt, de van, amikor nemet kell mondani. (részlet)

Tovább és tovább
A Bárka Online felkérésére az olvasmányélményeimről
Bárka Online, 2016. július 19.
Magamra sem ismerek, ez is én voltam. Mindenféle izmusokról olvasgattam, találtam egy antológiát August Stramm-versekkel, gallyak fojtogatnak, a zűrzavarban átvágott kuncogó szemek, huhh. Keményebb volt, mint a Slayer. A Meztelen ebéd regénynek rémrossz volt – filmnek annál jobb. Néha nálam maradt egy-egy könyvtári könyv, Mallarmé Kockavetése, az Üvöltés antológia. Bűn & bocs! (részlet)

Kiril Doborgan viskója
Bodor Ádám 80. születésnapjára
SzIFONline, 2016. február 17.
Akinek volt füle, hallhatta, hogy a távolban farkasok üvöltenek: mindenki tudja, ez náluk a figyelem jele. Musztafa Mukkerman közben meztelenre vetkőzve forgolódott a kamion motorháza előtt, féltonnás testét a meleg hűtőrácshoz dörzsölte. Lassú, akkurátus mozdulatokkal kezdte kihajtogatni magát a hurkaszerű hájrétegekből. Tubarózsaként tárult fel a kamionsofőr teste, majd egy váratlan mozdulattal a combja és a hasa közötti résből, a lágyéka mélyéből előhúzott valakit, és a kamion lökhárítójára ültette. A férfi kétségkívül törpe volt, de erős, mondhatni fejlett példány. Megigazította a zakóját, és vágyakozva nézett a leveses fazékra, bizonyára holtfáradt és éhes lehetett. Musztafa Mukkerman töltött a főzetből a törpének, miközben visszagombolkozott a kezeslábasba, amelyet addig sátorként feszített ki a tisztás fölött. (részlet)

Úgy gondolom, a magyarországi progresszió jövője múlik azon, hogy képesek vagyunk-e kellő önreflexióra, hogy képesek vagyunk-e új, az egész társadalom számára hozzáférhető nyelvet alkotni, és azon hitelesen megszólalni.

A Pride Fesztivál megnyitóbeszéde

2015

A megszólítás nehézsége
A Kettős Mérce felkérésére küldött írás a WTF Baloldal című sorozatba
Kettős Mérce, 2015. szeptember 2.
Egy kamasz, egyedül a világban, akkoriban legalábbis ezt hittem. Nekem a baloldal és a liberalizmus politikai értékei, a szociológia nyelve adott méltóságot. Emlékszem Lakatos László előadására az újságíróiskolában, a kilencvenes évek közepén. Lázadás tört ki a teremben, amikor kijelentette, hogy “tehetség nem létezik, csak hozzáférés”. Ha valaki sosem lát zongorát, honnan tudhatnánk, hogy milyen zongorista lehetne belőle. Honnan is. (részlet)

Magyar írók a zenéről
Válasz a Recorder körkérdésére
Recorder blog, 2015. június 2.
Minden korszakban más. Kamaszként a Soundgarden Badmotorfinger című lemeze, illetve a Faith No More korai albumai tágították ki a zenei világomat, amelyet addig a klasszikus heavy metál jelentett. Később is akadtak olyan lemezek, amelyeket máig fontosnak tartok, s ezekre is jellemző volt, hogy számomra addig ismeretlen hangzásokat mutattak meg. Szerettem a korai Godflesh-t, különösen a Pure című albumot, később pedig a Neurosis volt rám nagy hatással, a Through Silver In Bloodot korszakalkotónak tartom. Aztán ott a Substrata a Biosphere-től: ambient-alapmű. Mondanám, hogy választok a könnyedebb műfajokból is, de a Cocteau Twins (Garlands), a Massive Attack (100th Window) vagy a Ladytron (Velocifero) sem éppen gumipop.

Szegedi Péter: Riválisok
Kritika Szegedi Péter: Riválisok című könyvéről
BUKSZ, 2015
A jelenlegi futballmodell tehát – szakítva a Horthy-korszakra jellemző romantikus professzionalizmusellenességgel – a harmincas évek revizionista, a testkultuszt előtérbe helyező retorikáját vegyíti a szocializmus állami támogatásra épülő gyakorlatával. Így épülnek egyre-másra a stadionok Magyarországon, igaz, egyelőre konganak az ürességtől. S miközben a nagyerdei egy szakmai zsűri szavazatai alapján a világ negyedik legjobb stadionja lett a tavaly átadottak között (www.origo.hu/sport/magyarfoci/20150220-negyedik-a-nagyerdei-stadion-avilag-tavaly-atadott-arenai-kozott.html), létrejöhetett egy olyan színvonalas kötet, mint a Riválisok, amely a címlap tanúsága szerint a Nagyerdei Stadion 2014-es avatójára jelent meg. A felhőtlen örömhöz már csak egy dolog hiányzik: a jó futball. (részlet)

Milyen emberek vannak
A TASZ felkérésére küldött írás a Mondj igent! című kampányba
Saját bejegyzés, 2015. február 13.
Húszéves koromban az életem egy szánalmas romhalmaz volt. Nem tudtam mit kezdeni azzal, hogy férfi vagyok, de nőként szeretnék élni. Néha női ruhákat húztam magamra, a pestlőrinci éjszaka sötétjében botladoztam, a kutyák ugattak, a fülhallgatóban a Godflesh csörlőzött. Sehová nem illettem, a cipő szorított, izzadtam a parókában. Ma már valamivel jobban érzem magam, ha a bőrömben még nem is, de a ruháimban mindenképpen. A parókát kidobtam, teremtettem egy világot magamnak. (részlet)

2014

Az igazi meccs
Fociedzések Pécsbányán
Focitipp.hu, 2014. január 15.
A futballt nem lehet abbahagyni. Alig várom az edzéseket. A srácok is, megőrülnek a labdáért. Nézem őket, ahogy rohannak utána, cseleznek, passzolnak, lőnek. Az egyik farmernadrágban, a másik utcai cipőben. Ez nem a futballakadémiák világa, a bányatelepen kevés a fény, és ezzel a gyerekek is tisztában vannak. Dörzsölt, belevaló srácok, tudják, hol a határ, gyakran átlépnek rajta. (részlet)