Krems, Ausztria

A Piano Bár mindig segít

Jelenkor, 2020. április 5.
Kremset a Wachau kapujának is nevezik. A Wachau a Duna völgyének legszebb ausztriai szakasza, hasonlít a Dunakanyarhoz, csak a Duna itt még folyó, és nem folyam, mint a Prédikálószékről nézve, a táj pedig vadregényesebb.

galéria

Dánia

Jobb a hügge, mint a kóla

Jelenkor, 2019. augusztus 12.
Kétezerötszáz meccs öt nap alatt. Kétezerötszáz alkalom az örömre és a boldogságra. Visszamegyek a büféhez, útközben elfelejtem, hogy le akartam fényképezni a teheneket. Jönnek a szomorú arcú ghánai srácok, az edzőjük mintha megnyugodott volna. Szerintem érzi a hüggét, jobb, mint a dobozos kóla. (társszerző: Havasréti József)

galéria

Koper, Szlovénia

I Love Koper

Jelenkor, 2019. január 19.
Koper méreteiről sokat elárul, ha megérkezik  a kikötőbe egy-egy hatalmas tengerjáró hajó. Ezek a többemeletes monstrumok egészen megdöbbentő látványt nyújtanak a vörös cserepes házak hátterében, egy-egy ilyen óceánjáró mérete a fél belvároséval vetekszik. Kicsike, megkapó város. A történelmi emlékek, több száz éves épületek itt nem a forgalomtól elzárt kulisszák, hanem (ez is olyan olaszos) a mindennapi élet színhelyei.

galéria

Dánia

A bizalom mindenkit felemel

Jelenkor, 2018. november 10.
A dán modell (ha van egyáltalán ilyen) lényege a nyitottságra, empátiára, pozitív életszemléletre való nevelés. A rendszer lényege, hogy a fiatalok kreatív, autonóm személyiségként lépjenek át a felnőtt életbe – azaz tizennyolc éves korukra valóban felnőtté váljanak. De Dánia nemcsak a gyermekeké és a felnőtteké, hanem az időseké is. Sehol nem láttam még az utcákon, a kávézókban, üzletekben vagy a tengerpartokon ennyi aktív idős korú embert, mint Dániában.

galéria

Velebit, Horvátország

Fölöttünk a hegyek, alattunk a tenger

Jelenkor, 2018. június 22.
Nem viszünk haza szíreket, csak egy kis sajtot meg pálinkát. Valamint emlékképeket a kétszemélyes haltálról mángolddal és olajos káposztával. A Zavratnica-öbölben fekvő hajóroncsról. A Jablanac melletti kőtengerről. Povile elhagyott bocsa-pályájáról. Meg arról a két bácsiról, akik egy hegyi faluban üldögéltek ugyanúgy ugyanazon a lócán, délelőtt, majd délután is. Mellettük a tábla, „apartman 20 m”. De nem volt ott semmi más, csak mezőgazdasági gépek, olajoshordók, tyúkok és egy megkötött kutya.

galéria

Bécs, Ausztria

Bezzeg Bécs

Jelenkor, 2018. március 12.
Ami miatt egyébként a fél életemet Bécsben tölteném, az a közlekedési rendszer. Bécset elővárosi vonatok, metrók, villamosok szelik keresztül-kasul, s kamaszkoromban hónapokig tartott feldolgozni azt az élményt, hogy Mödlingben felültem egy patyolattisztaságú vagonba, amely negyedóra alatt kirakott Bécs belvárosának valamelyik pontján. (Na, jó, átszállással fél óra.) Nézegettem az embereket, a házakat, a különböző övezeteket, városökológiai vizsgálódások, kezdő szint.

Erdély

Aztán megjönnek a fiúk, és lebontják a hulladéktartó dobozt 

Jelenkor, 2017. augusztus 30.
A belváros: minidebrecen. Az István-torony alatti múzeum üvegteteje: Pécs, Cella Septichora. És egy kis nyolcadik kerület: a mögöttünk parkoló autó egyik ablaktörlőlapátján filctollal írt cédula, a másik mögött féltégla. Most még olcsón megúsztad, hogy a kapubejáró elé parkoltál, haver. Ilyen a hangulat a McDonald’s melletti parkolóban is. Férfiak golyóálló mellényben, a hátukon felirat, securitate.

Erdély

Wifi van, de ne legyen

Jelenkor, 2015. augusztus 28.
Egy darabig még maradnak a farönköket szállító kamionok, a mindenfelé szétszórt, omladozó ipari létesítmények. A nem működő szemaforok és az útszéli kurvák. A kürtőskalácsot és mézet árusító bódék a hágók tetején. A meredek lejtőkre épített juhkarámok. A lovas kocsik és a lovas kocsik mellett rohangáló kutyák. Marad a medvenyom a faluszéli sárban. A fák közül váratlanul előbukkanó, kiszámíthatatlan pásztorkutyák. „Azok a legveszélyesebbek, veszélyesebbek a medvénél is” – mondja az egyik házigazdánk, Bodor Anikó.

galéria

Ostrava, Csehország

Ostrava, a megragadhatatlan város

Jelenkor Online, 2014. november 29.
A trolivezetékeken sárgás fények futnak végig, és ugyanezek a sárgás fények világítják be az utcasarkokat és az ablakokat, a hidakat, a városon átfolyó Ostravice vizét. Egyedül a polgármesteri hivatal óratornya fénylik kékesen az éjszakában. Meg egy nagy doboz, egy furcsa épület a dombtetőn. Már a Keltičkován járunk, száz méterre a szállodától. Letérdelek a macskakövekre, hogy lefényképezzem a világító kockát. Megnyomom a gombot, a gép fókuszál, de mire exponál, az épület váratlanul színt vált. Kék helyett piros.

galéria

Erdély

Székely panelek, székely fenyvesek

Erdélyi anziksz, 3. rész

Új Szó, 2012. augusztus 19.
Panelházak, blokkházak. Az ezredik erdélyi tömbház a Gróf Mikó Imre út és a Nicolae Balcescu vagy a Grigore Balan sarkán. Egyik sarok olyan, mint a másik, minden sarkon álltunk már. A kocsiból nézzük a blokkházakat, a tömböket, amelyek Murmanszkban, Minszkben, Szczecinben és Szarajevóban is ugyanazt jelentik. A kollektivizmust és a kontrollt, a szürke árnyalatait. Azokat a tereket, ahol a piros, a kék, a sárga, a zöld is egy – szürke.

galéria

Erdély

Bölön, Barót, Brassó

Erdélyi anziksz, 2. rész

Új Szó, 2012. augusztus 19.
Apáca felé behajtani tilos, zsákutca. A táblákkal nem kell törődni, mosolyog egy bácsi az árokparton ülve. Az Olt túloldalán fekvő falvak lehangolóan mutatnak. Ürmösnél az út elfogy, csak a gödrös salak marad. Ürmösön három nemzetiség él együtt, magyarok, románok, cigányok. A faluban nagyjából ezer roma él, közülük öten dolgoznak Brassóban. Marad a kéményseprés meg a téglavetés, az olcsó „cigánytéglára” nagy a kereslet errefelé.

galéria

Erdély

Arany, Petőfi

Erdélyi anziksz, 1. rész

Új Szó, 2012. augusztus 19.
Nagybánya környékén egyetlen magyar többségű falut találunk, Koltót. A falut, útjelző táblák hiányában, nehezen találjuk. Holdbéli tájon haladunk. Földhányások, villanypóznák, néhány ló, elszórtan, csak úgy, dísznek. 1847-ben Koltóra utazott nászútra Petőfi Sándor és Szendrey Júlia, a kastély jelenleg Teleki–Petőfi-múzeum. Petőfi negyven napot töltött Koltón, s ezalatt, szeptember végén, huszonnyolc verset írt a híres somfa alatt. Ahol éppen táncház zajlik.

galéria

Trieszt, Olaszország

Olasz futballtúra Habsburgokkal és punkokkal

Focitipp.hu, 2009. március 24.
Noha Trieszt és Budapest között 550 kilométer a távolság, az észak-olaszországi város erősen kötődik Magyarországhoz, Trieszt volt az Osztrák-Magyar Monarchia legfontosabb tengeri kapuja. A meredek hegyoldalon fekvő várost ennek megfelelően a XIX. század végén Bécs képére formálták építészei. Bár a várost egy 1100 méter hosszú töltés védi a déli széltől, szombat reggel orkán fogad a „halászok mólójánál”.

galéria

Salzburg, Ausztria

Ki emlékszik már Puskás Öcsire?

Focitipp.hu, 2008. június 19.
Mielőtt a meccsre indulnánk, még megismerkedünk erdővel-mezővel-háztájival, nincs az a kereszteződés, ahol ne fordulnánk rossz irányba. A megaparkolóból busz visz az arénába, az nem téveszt. A salzburgi stadion egy dombon fekszik, szemben egy faiskola, távolabb egy füstöt okádó gyártelep. De ez sem tereli el a figyelmünket arról, hogy gyakoroljunk, doxa, hübrisz, logosz – ezekre a kulcsfogalmakra szükségünk lehet, ha görögül szeretnénk válaszolni, amikor valaki megkérdezi tőlünk (például Hrisztosz Piolisztól), hogy vajh’, miért egy másik szektorba akar bejutni a jegyével.

Udine, Olaszország

Tottiék előbb hisztiztek, aztán fociztak

Focitipp.hu, 2008. április 15.
A húszezer néző tíz perc alatt eltűnik a lelátókról. A parkolóban néhányan kisasztalokon szendvicseket készítenek, a csomagtartókból előkerül a sonka és a sajt. Berregnek a robogók, a szuveníres sátornál fogynak a Di Natale-mezek. Néhány bácsi a biciklijére támaszkodva még megbeszéli a látottakat, aztán ők is elindulnak hazafelé. A kisvárosi élet a maga olaszos bájával zajlik tovább. “Ezen a héten kikaptunk, jövő héten majd nyerünk” – ilyen egyszerű ez arrafelé.

galéria

Berlin, Németország

„Azért nagy szerencsénk volt!”

Focitipp.hu, 2006. június 27.
A lefújás pillanatában mindenki az utcán énekel, „Italia, Italia”. A szakács immár civilben ül be egy olasz zászlókkal beborított ősöreg Lanciába, indulhat a berlini rali. Egy harmadik emeleti lakás erkélyén vagy tízen táncolnak, de hirtelen vagy egy tucatnyi olasz jelenik meg az étterem előtt is: van, aki már egy pohár borral a kezében érkezik. A járdára olasz zászló kerül, az asztalra előre behűtött pezsgő. „Azért nagy szerencsénk volt” – ismeri el a pincér, miután egyórányi várakozás után kihozza a pizzánkat.

galéria

Lipcse, Németország

Helyszíni tudósítás Lipcséből

Focitipp.hu, 2006. június 25.
Ottóval barátkozom össze a legjobban (ismerik a FIFA-szlogent? „A time to make friends”), pedig összefutok néhány kakastaréjos argentinnel, pókember-maszkos és struccon lovagoló mexikóival is. A 24 éves német srác élete első vébéjén szervez, és szeretné, ha „a mexikóiak inkább hosszú indításokkal játszanák át a középpályát”. Én nem szeretném, de abban egyetértünk, hogy nem lenne rossz, ha az orrunk előtt rugdosnák a fiúk a tizenegyeseket. Otto szeretné, ha Mexikó jutna tovább, „a nyolcaddöntőben talán könnyebb dolgunk lenne velük szemben”.