33 másodperc

Beláthatatlan táj: official videotrailer

Elkészült a Beláthatatlan táj hivatalos videotrailere. Hosszú hónapok munkájának eredménye ez a 33 másodperc, hatalmas köszönet Komjáthy Zsuzsannának és Kiss Irinának.


A harmadik regényem első képkockáját valamikor 2015 tavaszán rögzítettem magamban. Az autópályán hajtottam, amikor az egyik felüljárón észrevettem valakit: egy ötvenes férfi görnyedt a korlátra, közben cigarettázott, mellette a letámasztott bicikli. Utána még sokáig az járt a fejemben, hogy ki lehetett, mire gondolhatott az a férfi. Elképzeltem, ahogy minden délután odateker a felüljáróhoz, és nézi az alatta elsuhanó autókat. Éreztem, hogy ez az alak, ez a jelenet meghatározza a következő regényemet.

A Beláthatatlan táj írása közben végig tudtam, hogy a szöveggel folytatott munka, a regény mozaikkockáinak összedolgozása mellett a vizualitásnak is nagyobb szerepe lesz, mint korábban. Ennek első látható eredménye ez a könyvtrailer. Az egész csupán 33 másodperc, és én soha nem gondoltam volna, hogy egy 33 másodperces felvételért ennyire meg kell dolgozni. Totál amatőrként vágtam bele az egészbe, s a regény narratívája alapján ötven-hatvan minijelenetből vettem fel összesen majdnem ötszáz fájlt. A gyakorlati nehézségeket, az időjárásnak és a tizedmásodperceknek való kiszolgáltatottságot nem is sorolom, ezekhez képest leülni az íróasztalhoz, és írni a legnyugisabb munka és a legédesebb magány a világon.

Végül kész lett. A narratív szálat kidobtuk a kukába, maradtunk a hangulatképeknél. Felbecsülhetetlen segítséget kaptam Komjáthy Zsuzsannától – már a felvételek készítése közben is, legfőképpen mégis abban, amilyen türelemmel dolgozott a nyersanyagokkal. Hihetetlen érzéke van a képek dinamikájához. A zenét Kiss Irina szerezte. Most már nemcsak én tartozom azon szerencsések közé, akik ismerik a munkáit, hanem a trailer nézői is. Vagyis trailerek. Irina kivételes érzékenysége akkor mutatkozott meg leginkább, amikor a regény beszélőinek világához kellett csatlakoznia. Mivel ebbe a trailerbe csak tizenegy felvétel fért be, ezért a megmaradt képanyagból készült még négy rövidebb, könyvidézetekkel felturbózott minitrailer – ezeket a következő hetekben, csütörtökönként posztolom majd.

Szóval, amíg nem jön a könyv (október 12.), addig ajánlom figyelmetekbe ezeket a videókat! Először az official könyvtrailert, 33 másodpercben.

VS.hu, 2015. január 4.